Grup d’investigació de xarxes socials: projecte centrat en l’estudi de l’ús de xarxes socials per a l’educació superior. Aquest estudi gira entorn de dos objectius: identificar, estudiar i conèixer l’aplicació de les xarxes socials més adients per a la comunicació entre professors i alumnes dins la seva dinàmica de classe; i l’estudi, la identificació i l’aplicació de xarxes socials que ajudin els docents dins la seva pràctica d’investigació.
21 de setembre del 2011

Facebook i educació: experiències


L'ús generalitzat de les xarxes socials entre els estudiants juntament amb les possibilitats que ofereixen ha donat lloc a noves experiències que inclouen aquestes eines amb distintes finalitats en el camp de l’educació.

Facebook és una de les xarxes socials completes que més èxit ha tingut i que més aplicacions comença a tenir en l’entorn educatiu, gràcies a algunes de les característiques com ara una interfície senzilla, un nombre prou alt d’ultilitats que permeten distribuir fàcilment la informació i accedir a allò que ens interessa.

En ser Facebook la xarxa social més usada al món, han estat moltes les institucions educatives i els professors que s’han interessat per aquesta en el món educatiu des de distintes perspectives.

Ús institucional divulgatiu:

Podem trobar experiències que van des de l’ús institucional per part d’una universitat amb finalitats divulgatives, fet que cada cop va en augment en el món de l’educació, principalment als Estats Units, on l'utilitzen, entre d'altres coses, per reclutar estudiants, i que a l’Estat espanyol ja té un nombre elevat de participants, com ara la Universitat Politècnica de València, UdG o la UB.

Docents:

Passant per aquells grups de docents i educadors que cerquen posar en comú experiències i informació en una matèria determinada, com és el grup dels mestres d'Educació Física del País València.

O d'altres que reflexionen sobre l''ús i les possibilitats a l'educació superior de Facebook, que és mitjà de comunicació i objecte de reflexió alhora, aquest és cas del grup Teaching & Learning with Facebook creat per B. J. Fogg, professor i  investigador de la Universitat de Stanford i director del Stanford Persuasive Tech Lab, un dels projectes del qual és Psychology of Facebook

Assignatures:

I, finalment, tenim aquelles experiències que van destinades a experimentar en la relació ensenyament-aprenentatge mitjançant la incorporació de Facebook com a eina per a una matèria concreta.

Alguns exemples: 
En aquests casos els grups de la xarxa pretenen ser un recolzament de la presencialitat per a l’estudi d’idiomes estrangers, la qual cosa permet alhora la pràctica delss alumnes pel fet d'haver de llegir i escriure en la llengua usada, a banda de les activitats que es vagin proposant. Cal dir que la matèria d'idiomes té un ús relativament alt a Facebook en comparació amb d'altres.


Per acabar, citarem el projecte de la London School of Business, que aquest 2011 ha presentat el primer MBA recongut internacionalment que s'impartirà a través d'una aplicació de Facebook.


Per bé que aquest ús és molt recent i no se’n poden treure conclusions molt definitives, els introductors d’aquesta xarxa social en els seus estudis en fan valoracions molt positives.

Hola! Subscriviu-vos al nostre feed RSS feed i rebeu les nostres actualitzacions per email, o seguiu-nos a Twitter.
Nom: Email:

3 comentaris:

Galiana1 ha dit... at 24 d’octubre del 2011, a les 14:28

Un punt positiu és que segurament la majoria dels alumnes ja hi són, ho sé. Però no puc evitar que em continuï semblant caòtica a estones ;-)

Maria del Mar ha dit... at 24 d’octubre del 2011, a les 15:03

Sí, però és una xarxa que no es pot deixar de banda. crec que cada cop veurem més experiències de Facebook en l'educació. B. J. Fogg (citat al punt de docents) és considerat per la revista americana "Fortune" un dels 10 gurús a seguir, persones que marquen tendències, aquest professor es dedica a l'estudi, entre d'altres, de Facebook i ara en col·laboració amb altres autors ha publicat una petita guia per a Facebook en educació: http://facebookforeducators.org. En aquesta guia podem trobar algunes pàgines de Facebook mateix per a educadors. Caldrà estar pendent d'aquesta eina...

sole ha dit... at 2 de novembre del 2011, a les 10:24

He trobat un gooogledoc on posa alguns exemples de grups i pàgines de caràcter educatiu a Facebook. Es tracta de grups en els quals es posen en contacte professionals de l'educació d'un mateix àmbit i comparteixen recursos, activitats, etc. Si voleu féu-li una ullada https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Au8EnxebNwMddHpCZk5zQUd4ZWtoNDVHY2NfTzlJcnc#gid=8

Salutacions

Publica un comentari a l'entrada