Grup d’investigació de xarxes socials: projecte centrat en l’estudi de l’ús de xarxes socials per a l’educació superior. Aquest estudi gira entorn de dos objectius: identificar, estudiar i conèixer l’aplicació de les xarxes socials més adients per a la comunicació entre professors i alumnes dins la seva dinàmica de classe; i l’estudi, la identificació i l’aplicació de xarxes socials que ajudin els docents dins la seva pràctica d’investigació.

Educació i investigació


Per què relacionam les xarxes socials i l’educació? 

Algunes experiències relacionades amb les xarxes socials i l'àmbit educatiu i amb temes d'investigació es descriuen a continuació: 


Facebook

En l'article Facebook i educació: experiències mostram diferents experiències amb l'ús de les xarxes socials i l'educació.
El Dr. B. J. Fogg, innovador, científic social i professor, és el director de l'Stanford Persuasive Tech Lab, a la Universitat de Stanford, Califòrnia. Entre els cursos que ha impartit excepcionalment relacionats amb Facebook trobam els següents:

L'article El "Proyecto Facebook" o una experiència d'educació participativa ressenya un projecte basat en la xarxa social Facebook i l'educació, objecte d’estudi i subjecte alhora, que es va anomenar Proyecto Facebook, dut a terme a la universitat de Buenos Aires l'any 1999. En aquest treball es reflexiona sobre el fet d’aprendre i d’ensenyar, el paper dels mestres i dels alumnes, els camins que s’obren en el camp de l’educació, quin paper hi ocupen les xarxes socials... 

En l'article 30 activitats que es poden fer amb Facebook a l'aula proposam algunes activitats concretes que ens permet desenvolupar a les classes aquesta xarxa social.

Una manera interessant d'utilitzar Facebook és aprofitar el fet que és una xarxa social amb molts d'usuaris, la qual cosa facilita la recollida de dades massiva per crear bases de dades. D'aquest fet fan ús els científics del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), els quals han creat una aplicació que permet analitzar la intel·ligència dels usuaris amb l'objectiu de determinar quins paràmetres afecten la capacitat visual: apps.facebook.com/visualintelligence.


Hoot.Me és una aplicació per utilitzar Facebook en mode estudiant. Els usuaris poden afegir-se a grups d'estudi o crear-ne de propis.


ResearchGate

Aquesta xarxa la vàren idear tres amics: dos viròlegs, Ijad Madisch Madisch i Soeren Hofmayer, i un especialista en informàtica, Horst Fickenscher. Des d'aleshores, ja s'han creat més de 1.100 grups de recerca. Ara, al 2011, ha rebut el suport financer d'empreses de Silicon Valley, Regne Unit i Alemanya que han permès millorar la xarxa.

I en paraules dels seus usuaris: "Me parece una herramienta útil para estar en contacto con otros investigadores y compartir información general, que sirve por ejemplo para resolver dudas metodológicas, para buscar socios con vistas a nuevos proyectos, o para buscar trabajo (yo animo a mis alumnos de postgrado, incluso a los de pregrado de último año a que estén visibles en estos medios). Es evidente que la gente no va a compartir en una red social sus últimos resultados de investigación antes de publicarlos, pero es que no es esa la finalidad. Se trata más bien de conocer gente interesante y darte a conocer, de forma similar a lo que hacemos cuando vamos a los congresos.


Twitter
En l'article Una experiència educativa amb Twitter destacam el cas d’Enrique Legaspi (@enriqueglegaspi) professor d’història a una escola pública de Los Angeles, que obliga els alumnes a emprar dispositius de comunicació (telèfons, ordinadors de la classe, etc.) per seguir el desenvolupament del temari via Twitter.

Aquí teniu 12 mètodes per utilitzar Twitter com eina de comunicació entre alumnat i professorat: http://www.genbetasocialmedia.com/twitter/12-metodos-para-aprovechar-twitter-en-la-educacion
 

Quora
Com hem comentat a l'article de Quora, podem trobar a la mateixa xarxa exemples d'ús a les aules i per a la investigació:



Edmodo
Al bloc Free Technology for Teachers, ens donen 15 idees per utilitzar Edmodo a classe: http://www.freetech4teachers.com/2011/12/15-things-teachers-students-can-do-with.html


Pinterest
Al bloc TotemGuard, suggereixen aprofitar el potencial de l'aprenentatge visual i proposen 9 activitats per fer a l'aula amb Pinteresthttp://www.totemguard.com/aulatotem/2012/02/murales-de-fotos-9-formas-interesantes-de-usar-pinterest-en-el-aula/ 


Altres

Experiències d'aprenentatge a l'empresa amb xarxes socials

Dins l'àmbit de l'empresa també s'utilitzen tècniques de social networking. Com a exemple aquí teniu aquesta experiència: http://mashable.com/2012/01/21/social-learning-trends-2012/

Cursos MOOC
A aquest article trobareu experiències referents a educació amb el sistema MOOC.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada