Grup d’investigació de xarxes socials: projecte centrat en l’estudi de l’ús de xarxes socials per a l’educació superior. Aquest estudi gira entorn de dos objectius: identificar, estudiar i conèixer l’aplicació de les xarxes socials més adients per a la comunicació entre professors i alumnes dins la seva dinàmica de classe; i l’estudi, la identificació i l’aplicació de xarxes socials que ajudin els docents dins la seva pràctica d’investigació.
11 de juliol del 2011

Quora, la xarxa de coneixement

Quora va començar a funcionar el desembre de 2009 i va passar a ser accessible al públic el juny de 2010. És una xarxa social relativament jove que s'orienta a la construcció de recursos de coneixement. Té com a objectiu convertir-se en una de les majors fonts d'informació de qualitat i en una eina per compartir i adquirir coneixement. 

Funciona a base de col·leccions de preguntes i respostes, creades, editades i organitzades pels usuaris que participen a la xarxa. Qualsevol publicació a Quora pot ser modificada per qualsevol usuari que pugui millorar-la; ja sigui la mateixa pregunta, la resposta o els temes relacionats, de manera que s'obtenen recursos de gran qualitat. D'aquesta manera es va nodrint un wiki, on s'incorporen els millors recursos, els quals poden ser consultats per qualsevol que vulgui saber sobre una temàtica determinada. Per assolir aquests recursos de qualitat, als perfils dels usuaris s'inclou una petita biografia, de manera que és a l'abast de tothom la temàtica en què aquests autors són experts, i això genera una alta confiança en el contingut publicat. 

Els usuaris poden seguir temes, i veuen les preguntes que s'hi relacionen. Es poden seguir preguntes individuals, per la qual cosa es crea una audiència que espera la resposta a aquella qüestió. Això s'ha anomenat “inverse blogging”. 


Quora per a investigació 

La informació a Quora es millora contínuament. Tot roman obert a les contribucions de tothom i a la consulta de qualsevol. Es podria dir que és un registre d'aprenentatge, que evoluciona contínuament i alerta els usuaris interessats de les actualitzacions que s'han produït a les qüestions que els interessen. 

Els usuaris poden suggerir millores als continguts, que es poden aprovar o no. Per tant, el contingut s'edita col·laborativament, però no és una edició lliure, sempre ha de comptar amb l'aprovació corresponent. Els avaluadors poden proposar canvis si estan en desacord, però sempre s'han de consensuar, i Quora també compta amb moderació de comentaris. 

Per mantenir la qualitat dels continguts s'ha creat un sistema de votacions, un sistema anomenat PeopleRank i un equip de moderadors vetlla per mantenir la qualitat dels continguts, de manera que els considerats de bona qualitat sempre es trobaran els primers i els dolents desapareixeran. 

Per acabar, aquí teniu algunes de les característiques més rellevants de Quora: és una comunitat molt activa i en continu creixement; cada vegada té més presència a les cerques a Google (o altres motors de cerca); les qüestions es publiquen a Twitter per arribar a més gent; s'hi poden incorporar de manera molt simple imatges, fórmules i vídeos; té un sistema molt senzill per fer referències o citacions que permet la reutilització de contingut de manera molt simple, i es poden fer participacions anònimes si el tema tractat és controvertit.




Fitxa Quora
Hola! Subscriviu-vos al nostre feed RSS feed i rebeu les nostres actualitzacions per email, o seguiu-nos a Twitter.
Nom: Email:

9 comentaris:

Galiana1 ha dit... at 18 d’octubre del 2011, a les 13:21

No em sembla fàcil d'utilitzar en un primer moment, però el fet que sigui una comunitat activa i els resultats que ofereix són un punt fort.

Maria del Mar ha dit... at 18 d’octubre del 2011, a les 13:36

A mi també em va resultar poc clara en un primer moment, crec, però, que pot donar lloc a activitats interessants , com resoldre qüestions concretes, que els alumnes aprenguin llocs on cercar informacions, i també per als mateixos professors, ja que sembla que la solvència de la gent que hi participa i que contesta les preguntes és contrstada i això dóna confiança en les fonts.

atmartyn ha dit... at 19 d’octubre del 2011, a les 12:31

Si tal vegada per moments puntuals sigui interessant!

Marga ha dit... at 26 d’octubre del 2011, a les 12:25

Pens que aquesta xarxa té un fort rerefons filosòfic: és necessari compartir el coneixement per avançar i per fer-ho ràpidament. Us adjunt una anàlisi exhaustiva sobre el futur de la ciència de Michael Nielsen . És una lectura molt interessant. Aquí teniu un extracte de l'assaig:

"[…] The adoption and growth of the scientific journal system has created a body of shared knowledge for our civilization, a collective long-term memory which is the basis for much of human progress. This system has changed surprisingly little in the last 300 years. The internet offers us the first major opportunity to improve this collective long-term memory, and to create a collective short-term working memory, a conversational commons for the rapid collaborative development of ideas. […] There is a second and more radical way of thinking about how the internet can change science, and that is through a change to the process and scale of creative collaboration itself, a change enabled by social software such as wikis, online forums, and their descendants. [...] These examples are not curiosities, or special cases; they are just the leading edge of the greatest change in the creative process since the invention of writing."

Marga ha dit... at 8 de novembre del 2011, a les 13:43

L'enllaç que havia comentat al comentari anterior, una lectura molt llarga però molt interessant http://michaelnielsen.org/blog/the-future-of-science-2/

Marga ha dit... at 9 de febrer del 2012, a les 14:33

I més compentència: www.beepl.com
Més informació de Beepl a

jennifer ha dit... at 10 de març del 2012, a les 10:49

Well worth to read this article, thanks for sharing this information. With this article you offered me got a chance to know about this, anyway i say Great Article!
Msc Dissertation topics

Marga ha dit... at 13 de març del 2012, a les 14:10

Et despistes i ja tens una altra, en espanyol: http://respuest.as/

Galiana1 ha dit... at 13 de març del 2012, a les 14:24

si és que això no té aturall!

Publica un comentari a l'entrada